ESKİŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ UYKU LABORATUVARI KLİNİĞİ
09 Nisan 2019

ESKİŞEHİR ŞEHİR HASTANESİ

UYKU BOZUKLUKLARI MERKEZİ

Uyku tıbbının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemi gün geçtikçe artmaktadır. Uykunun pasif bir dinlenme süreci olmadığı, gün boyunca yıpranan beyin ve vücut fonksiyonlarının aktif olarak uyku sırasında tamir edildiği artık herkes tarafından

bilinmektedir.  Bu nedenle günümüzde hem dünyada hem de ülkemizde uyku hekimliği ile ilgili eğitim almış uzman hekimler tarafından hastalar değerlendirilmekte, uyku çalışmaları modern uyku laboratuvarlarında yapılmaktadır.  Eskişehir Şehir Hastanesi  Uyku

Bozuklukları Merkezimiz 11 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. Uyku Bozuklukları Merkezimizde günümüzün en modern ekipmanları bulunmaktadır. Merkezimizde hastalarımızın tüm verileri, eğitimli ve deneyimli teknisyenler eşliğinde gece boyunca

kaydedilmektedir. Bu veriler daha sonra uzman hekimlerimiz tarafından incelenip rapor haline getirilmekte, ardından hastalığına uygun tedavi planlanmaktadır.

Uyku polikliniğimizde;

• Horlama ve uykuda solunum durması,

• Uykuda hareket bozukluğu,(bacaklarda uyuşmalar aşırı hareket ettirme ve hatta kalkıp yürüme ihtiyacının oluşması gibi), uyku esnasında anormal davranış oluşması,

• Uykuya dalma ve sürdürmede güçlük,

• Gündüz aşırı uykululuk halinin olması gibi şikayetleri olan hastalarımız değerlendirilmekte ayrıntılı muayene ve laboratuvar testleri yapılmakta, gerekli görülmesi halinde, merkezimizde bir gece yatırılarak izlenmektedir.

Uyku Bozuklukları Merkezimizde Polisomnografi adı verilen test ile uyku süresince hastanın beyin dalgaları, solunumu, kas ve kalp aktivitesi, göz hareketleri gibi birçok parametre incelenmekte ve uyku bozukluğuna neden olan hastalıkların tanısı konulmaktadır.

Polisomnografi testinden sonra, önceden yapılmış olan muayene ve tetkiklerin sonuçları ile birlikte değerlendirilerek, hastanın tedavisi planlanır. Tedavi; hastanın tespit edilen hastalığına göre ilaç tedavisi, genel önlemler, cerrahi, ağız içi aparatlar veya pozitif

havayolu basıncı tedavisi şeklinde olabilir. Eğer hastaya pozitif havayolu basıncı tedavisi uygulanmasına karar verilirse, hasta bu tedavi eşliğinde bir gece daha merkezimize alınarak uyutulmakta ve tedavinin etkinliği değerlendirilmektedir.

Uyku merkezlerine en çok başvuru sebebi olan ve uyku laboratuarlarında en çok tanı alan hastalık, Uyku Apne Sendromudur. Bu hastalık gece boyunca uykuda solunum durmaları nedeniyle gün içi uykululuğa ve yaşam kalitesinde düşmeye neden olmaktadır.

Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde takip eden süreçte hipertansiyon, kalp ve beyin damar hastalıkları gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara da zemin hazırlamaktadır.

Uyku hastalıkları ile ilgili ayırıcı tanının yapılması ve tanıda gecikilmemesi için, Uyku Apne Sendromu ve yukarıda bahsedilen diğer uyku hastalıklarına dair yakınmalar yaşayan hastalarımız, uzman hekimler tarafından değerlendirilmelidir.

Randevu almak için 182

Sağlık Bakanlığı Merkezi Randevu Sistemini arayabilir veya www.mrhs.gov.tr  sitesine giriş yaparak Eskişehir Şehir Hastanesi Uyku Hekimleri olan Göğüs Hastalıkları Uzmanları Uzm. Dr.Bengü DOĞAN, Uzm.Dr.İlknur ŞAHİN, Uzm. Dr. Arzu YURDASİPER,

Nöroloji Uzmanları Uzm.Dr.Özlem Şahin, Uzm.Dr.Pınar UZUN USLU;  KBB Uzmanları , Doç.Dr.Mustafa ACAR, Doç.Dr. Vural FİDAN, Doç.Dr.Leman BİRDANE, ye başvurabilirler.

• 3653d20f-3b19-4785-b06f-22af1c276c8a.jpg
  • 40bb96d9-7d01-470c-8233-6edbc50f1fa3.jpg