HASTANEMİZ ANNE VE BEBEK DOSTU UYGULAMALARI DESTEKLİYOR
26 Eylül 2019

Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nda annelere özel önem verilmesi öncelikli konular arasında yer almıştır. Bu bağlamda Eskişehir Şehir Hastanemizde Gebe Okulunda doğum öncesi bakım ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Gebe ve yakınlarına ; doğum şekilleri, yapılacak tetkik ve müdahalelerin gebe açısından muhtemel yarar ve zararları konusunda bilgi verilmektedir. Hastanemiz açılışından bu yana Gebe Okuluna 600 e yakın gebe başvuru yapmış bunların 215 ine sertifika verilmiştir
Dünya Sağlık Örgütünün tüm koşullar göz önüne alınarak belirlediği hedef sezaryan oranı %15’tir. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetri Federasyonu (FİGO) sezaryeni isteğe bağlı olarak değil, tıbbi nedenlerle yapılması gerektiğini belirtmektedir. Bu çerçevede tıbbi nedenler dışında sezaryenlerin anne ve bebek sağlığına getirdiği ağır yükler göz önüne alındığında, endikasyon dışı sezaryenlerden kaçınılması önem arz etmektedir.Eskişehir Şehir Hastanemizin açılışından bu yana  10 aydaki toplam doğum sayısı  4890 , primer sezaryen oranı ortalaması ise % 15,1 olarak gerçekleşmiştir. Hedefimiz bu oranları sabit tutarak Anne ve Bebek Dostu Uygulamaları arttırmaktır. Hastanemizde  tek kişilik mahremiyete önem veren  ev ortami konforunda düzenlenmiş TDL ünitelerinde alanında uzman sağlık çalışanları ile hizmet verilmektedir.Doğum sonu Yenidoğan Anne Yanı birimimizde  annelerimize emzirme teknikleri ve yenidağan bakımı  eğitimleri verilmektedir.Emzirme ve laktasyon sürecinde problem yaşayan annelerimize ise Relaktasyon Polikliniğimizde hizmet verilmektedir. Bu bağlamda Relaktasyon polikliniğimizde 10 ayda 472 kişi hizmet almıştır. Bebeği tıbbi gerekliliklerle yenidoğan yoğun bakıma alınmış annelerimizi süt oluşumunu ve emzirmeyi desteklemek anne bebek birlikteliğini sağlamak amacıyla hastanemiz bünyesinde Anne Misafirhanesi mevcuttur.