ÜROLOJİDE İLERİ TANI YÖNTEMİ HASTANEMİZDE
04 Ağustos 2020

MR Füzyon Prostat Biyopsi Eylül Ayı İtibariyle Eskişehir Şehir Hastanesi'nde yapılmaya başlanacaktır.

Açıldığı günden beri bölgemizde ilklerin hastanesi olma özelliği taşıyan Eskişehir Şehir Hastanesi'nde, prostat kanseri tanısı koymada dünyada sıklıkla kullanılmaya başlanan MR füzyon Prostat Biyopsi yöntemi yakın zamanda yapılmaya başlanacaktır. Her türlü kanser tanı, tedavi ve takip olanaklarına sahip olan hastanemizde bu yöntem ile ilgili açıklama yapan Üroloji Uzmanı Op.Dr. Coşkun Kaya 'PSA değeri yüksek veya MR'da prostatında şüpheli kanser alanları olan hastalarımızda ultrason eşliğinde prostat biyopsisi uzun yıllardan beri kullanılmakta olan bir yöntem idi. Son zamanlarda prostat kanseri tanısında doğruluğu ve hassasiyeti yüksek “akıllı biyopsi” yöntemi olan MR Füzyon Prostat Biyopsi tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde prostat kanseri şüphesi olan hastalarımıza ilk önce Prostat MR'ı çekilir. Şüpheli alanlar tespit edildikten sonra özel bir yazılımla görüntüler ultrasona yüklenir. Hastaya ultrason yapılıp MR görüntüleri ile ultrason görüntüleri birleştirilir ve biyopsi iğnesi robotik bir kol yardımıyla, işaretlenmiş şüpheli MR bölgelerine yazılımındaki navigasyon özelliği ile yönlendirilir ve hedefe yönelik biyopsi işlemi yapılır. Ultrason eşliğinde yapılan biyopsi işlemi ile prostattan rastgele biyopsi yapılırken bu yöntem sayesinde kanser olma ihtimali yüksek yerlerden parça alma şansı %100 'e yakındır. Yaklaşık 20 dakika süren bu işlem lokal anestezi altında yapılabilinildiği gibi isteyen hastalarımıza ameliyathane şartlarında hafif uyutarak da yapılabilmekte ve hastalarımızı aynı gün evlerine göndermekteyiz. Bu yöntem sayesinde hastanemize kazandırmaya çalıştığımız Robotik Cerrahi Sistem için de önemli bir adımı da atmış bulunmaktayız' demiştir.

• üroloji_04082020_1.jpeg