HASTANEMİZDE MİKROCERRAHİ’DE DÜNYA ÇAPINDA BİR AMELİYAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ
03 Aralık 2020

Eskişehir Şehir Hastanesi Plastik Cerrahisi ve El Cerrahisi kliniğinin başarı ile yürüttüğü nadir yapılan ve uzmanlık gerektiren bir operasyon daha gerçekleştirildi. 18 yaşında elini matbaa makinasına kaptıran hasta, sol el sırtındaki cilt dokusunun tamamı ölmüş şekilde hastanemize başvurdu. 18 yaşındaki hastanın el fonksiyonlarını korumak için özellikli bir ameliyat yapılması gerektiği El Cerrahisi ve Plastik Cerrahi tarafından değerlendirildi. Hastanın sol el sırtındaki parçalanmış ve ölmüş cilt dokusunun acil olarak tamamının temizlenmesi gerektiği ve canlı cilt örtüsü ve sol el sırtındaki yaralanma bölgesinin onarılması gerektiği değerlendirildi. Hastaya sol önkolundan cilt doku örtüsünün getirilmesinin hastanın zaten yaralanmış olan elindeki sıkıntıları artırabileceği değerlendirildiğinden, hastaya serbest doku transferi ameliyatı planlandı.
Serbest doku transferi işlemi vücudun başka bir yerinden alınan dokunun damarlarıyla birlikte başka bir vücut bölgesine getirilmesi ile yapılan bir cerrahi işlemdir. İşlem getirilen dokunun damarlarının geldiği bölgeninin damarlara bağlandığı çok özellikli mikroskop ile yapılması gereken bir işlemdir. Hastanın sol el sırtında ölmüş olan cildinin kalınlığı dikkate alınarak hastaya sağ kol bölgesinden cilt örtüsü getirilmesinin uygun olacağı değerlendirildi.  Sol el sırtına getirilen damarlar sol el sırtındaki çok ince yaklaşık çapı 1 mm büyüklüğünü geçmeyen damarlara mikroskop altında, çıplak gözle görülemeyen dikişlerle bağlanmıştır. Bu ameliyatta hastanın sol elinin ana damarlarının hiçbirine zarar verilmemiştir. El sırtındaki çok ince damarlara getirilen damarlar bağlanarak özellikli bir mikrocerrahi işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu kadar ince damarların birbirine bağlanması işlemi dünyada ‘Süper Mikrocerrahi’ olarak bilinmektedir. İşlemi gerçekleştiren; Doç. Dr. Yakup Çil, Op. Dr. Kenan Güvenç ve Op. Dr. Serhat Atalay Eviş ‘Hastanemiz Dünya çapında bir operasyonu daha alnının akıyla başarıyla tamamlamıştır. Bu süreçte hastanın tarafımıza başvurduğu süreçten itibaren takiplerini yapan tüm hekim ve hemşire arkadaşlarımız ile yardımcı sağlık personellerimiz, ameliyat öncesi sırası ve sonrasında fedakarca çalışan ve ekip bilinci ile ameliyatta destek olan tüm anestezi hekimlerimiz, teknikerlerimiz, ameliyathane hemşirelerimiz ve yardımcı sağlık personellerimizin emekleri için teşekkür ederiz’ şeklinde belirttiler.
Doç. Dr. Yakup Çil ‘El sırtındaki damarlara bağlanarak, travmalı hastaya yapılmış olan bu acil mikrocerrahi işleminin literatürde mevcut olmadığı görülmüştür. Ülkemizde ve tüm dünyada hayranlık uyandırabilecek nitelikte bir süper mikrocerrahi işlemi Eskişehir Şehir Hastanesinde 7 saatte süren ameliyatla başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Hasta ameliyattan sonra klinik takibe alınmıştır. Hastaya ameliyat sonrası yakın takip yapılmış olup, ameliyat sonrası dönemde cerrahi komplikasyonla karşılaşılmamıştır. Hasta takipleri hastanemizde devam ettirilecektir. Yapılan işlemin en kısa zamanda dünya literatürüne kazandırmak için akademik çalışma başlatacağız' şeklinde belirtti.

• ameliyat_03122020_1_GÜNCEL.jpeg
  • ameliyat_03122020_2.jpeg