UZM. DR. ŞEBNEM EKER GÜVENÇ DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ HAKKINDA BİLGİLENDİRİYOR
09 Şubat 2021

“9 ŞUBAT Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde Sağlıklı Bir Adım Atın!”
         “Sigarayı bırakın, Hayata temiz bir sayfa açın!”
        Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan sigara ve tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmayı amaçlar. 
Sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmakta olup bu kapsamda amacımız sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmaktır.  Bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulmak için bireysel çabalar çok değerli, sağlık çalışanlarından destek almak çok önemlidir.
        Uzm. Dr. Şebnem EKER GÜVENÇ, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sigaranın zararları konusunda önemli uyarılarda bulunarak bırakmak için asla geç olmadığını ve önemli olanın bırakmaya karar vermek olduğunu belirtti. Her bir sigarada vücut için zehirli, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu kaydetti. Sigaranın etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedaviyle bırakılabileceğini belirten Uzm. Dr. Güvenç, "Kendi kendine bırakmakta zorlananlarda en etkili tedavi hekim gözetiminde bilimsel yöntemlerin kullanılmasıdır." dedi. Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta olumlu değişiklikler görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Güvenç “Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar. 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve akciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.”  açıklamasında bulundu.
      Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Ülkemizde tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere sigara bırakma poliklinikleri ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı aracılığıyla destek sağlanmaktadır.