İYİ KLİNİK UYGULAMALARIMIZ SAĞLIK BAKANLIĞININ SİTESİNDE YER ALDI
29 Nisan 2021

Eskişehir Şehir Hastanesi olarak her geçen gün özellikli ve kaliteli sağlık hizmet sunumunu hedefleyerek çalışmaktayız. Bu amaçla ortaya çıkan ve ‘Örnek’ teşkil edecek bazı uygulamalarımızın T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri İyi Uygulama Örnekleri başlığında yer almasından dolayı gurur duyuyoruz. Şehrin hastanesi olarak halkımızın hizmetindeyiz.
Bu uygulamalarımız ;

1-COVID-19 Takip Merkezi:
Sağlık Tesisi Adı: Eskişehir Şehir Hastanesi
Neden İhtiyaç Duyuldu: COVID 19 Tanısıyla tedavi görmüş hastaların, izlem, varsa sistemik tutulum tespiti ve rehabilitasyon ihtiyaçları.
Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb.,): Poliklinik
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: 2020 Aralık ayı itibariyle, haftada 5 gün olmak üzere sürekli.
Nasıl Uygulandı: Hastanemizde ya da farklı bir kurumda COVID 19 tedavisi görmüş hastalar, hekimlerinin post covıd izlem kararı vermeleri halinde COVID 19 İzlem Merkezinde randevu sistemi ile takip edilmektedir. Ayrıca; hastanemizde COVID 19 tedavisi görmüş hastalara telefon ile ulaşılarak merkeze davet edilmekte ve randevu oluşturulmaktadır. Ön değerlendirme sonrasında hastaya izlem kartı düzenlenerek merkezdeki hekim tarafından tetkik değerlendirmesi ve muayenesi gerçekleştirilir. Değerlendirme sonrasında, hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda, hasta Göğüs Hastalıkları, Kardiyoloji, İç Hastalıkları, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Psikiyatri, Nöroloji vb. branşlarında belirlenen hekimlere konsülte edilerek yönlendirilir. Konsültan hekim tarafından yapılan değerlendirme sonrasında gerekli görmesi halinde ek tetkik istenerek, tedavi ya da rehabilitasyon kararı verilir. Hekim kararı ile 1 ay ya da 3 ay sonrasına tekrar kontrol randevusu oluşturulur.
Kim tarafından uygulanabilir: İlgili branşların ve tetkiklerin hizmet verdiği hastanelerde uygulanabilir.
Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): COVID 19 tedavisi almış hastaların, tedavi süreci sonrasındaki izlem-takibi, varsa tutulum tespitleri ve rehabilitasyonlarının yapılması sağlanmıştır. Ayrıca, merkezde takip edilen hastalara memnuniyet anketi uygulanmış, memnuniyet oranının %94,3 olduğu tespit edilmiştir. (Hasta güvenliği ve hasta memnuniyetine katkı sağlamıştır)

2-Ergoterapi Uygulamaları İle El Rehabilitasyonu:
Neden İhtiyaç Duyuldu: Hastanemizde El Cerrahisi hizmeti verilmektedir. El cerrahisi sonrası rehabilitasyon ihtiyacı ve akut el yaralanması yaşayan hastaların rehabilitasyonu için ihtiyaç duyulmuştur.
Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb.,): Klinik ve Poliklinik
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: 17 Ocak 2021 tarihi itibari ile sürekli
Nasıl Uygulandı: Hastanemiz bünyesinde hizmet veren Ergoterapi Ünitesinde; el yaralanması yaşayan hastalarımıza günlük yaşam aktiviteleri, iş ve üretici aktiviteler, mobilite ve yardımcı günlük yaşam aktiviteleri ile ilgili problem yaşadığı birçok fonksiyonel performans alanında tedavi hizmeti verilmektedir. Ergoterapistimiz tarafından, günlük yaşamda bağımsızlığa ihtiyaç duyan hemiplejik hastalar, tendon kesileri, kırıklar, yumuşak doku kayıpları, nörovasküler problemler ve periferik sinir problemlerine sahip el hastaları ile çalışılmaktadır. Tedavi sürecinde akut yaralanma veya cerrahi sonrası ödem kontrolünün öğretilmesi, ağrı sınırında normal eklem hareket açıklığını korumak amacıyla yapılacak yaklaşımlarla aktiviteye mümkün olan en kısa sürede geri dönüşü sağlamak, skar doku yönetimi, kuvveti ve kavrama becerisini arttırmak, el içi manipülasyon becerilerini geliştirmek ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamaya yönelik yaklaşımlar kullanılmaktadır. Ayrıca; kişilerin yaralanma sonrası işe geri dönüş süreçleri hakkında hastalara rehberlik edilmektedir. Seanslar 45 dakika olup, hastalara bireyselleştirilmiş tedavi programı uygulanmakta ve günde 6-8 hastaya hizmet verilmektedir.
Kim tarafından uygulanabilir: Ergoterapist bulunan hastanelerde uygulanabilir.
Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): El cerrahisi ya da el yaralanması sonrası hastaların rehabilitasyon ihtiyaçları giderilmiş ve bu nedenle başka kurumlara yönlendirilmesi ihtiyacı da ortadan kaldırılmıştır.
(Hasta güvenliği ve hasta memnuniyetine katkı sağlamıştır)

• haber_29042021_1.jpg