ŞEHRİN HASTANESİNDE İLK EBUS (ENDOBRONŞİAL ULTRASON) İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
03 Aralık 2023

EBUSETİKET.png

Eskişehir Şehir Hastanemiz Göğüs Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Selma Mine Kara Apaydın ve Göğüs Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Saliha Yılmaz tarafından ilk EBUS (endobronşial ultrason) işlemleri gerçekleştirildi. EBUS , akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın teşhisinde kullanılan ve bronkoskopun ucuna eklenmiş prob ile ses dalgaları yayarak bronş duvarının arkasındaki lenf bezi, doku ve kan damarlarını ultrason görüntüsü olarak gösteren bir yöntemdir. EBUS, özel iğnesi sayesinde bronkoskopi ile ulaşılamayan bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerine ya da solunum yollarına komşu lezyonlara ulaşmayı ve biyopsi alabilmeyi sağlar. İşlem genel anestezi altında gerçekleştirilir, alınan örnekler patoloji tarafından değerlendirilmek üzere laboratuvara gönderilir. Alınan sonuçlar ile hastalar uygun tedavi için yönlendirilir. Bu yöntem sayesinde ulaşılması zor olup tanıya ihtiyaç duyulan lezyonların hızlı ve güvenilir bir yöntem ile adının konulmasına olanak sağlanır.

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde mediastinal yerleşimli lezyonu olan veya lenf nodunda tanı ve evreleme ihtiyacı olan uygun hastalara Bronkoskopi Ünitesi’nde Göğüs Cerrahisi ve Göğüs Hastalıkları Klinikleri tarafından Anestezi ve Patoloji ekiplerinin katkıları ile EBUS işlemi yapılmaya başlanmıştır.

İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici , Başhekimimiz Sayın Doç. Dr. Mustafa Sungur ve ekibine destekleri için teşekkür ederiz.

MUSTAFA SUNGUR İMZA.png