HASTANEMİZDE SMA(SPİNAL MÜSKÜLER ATROFİ) ETKİNLİĞİ
04 Nisan 2022

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla, 6 Aralık 2019 tarihinde Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde SMA Hastalığı ile Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Ece SOYER DEMİR ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilm Dalı Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Kürşat Bora ÇARMAN tarafından “SMA (Spinal Müsküler Atrofi) Farkındalık Eğitimi” yapılmıştır. Eğitime katılan katılımcılar hastalık hakkında bilgilendirildi ve Ece SOYER DEMİR’ in kendi çocuğunda yaşadığı SMA tecrübesini dinlediler. Toplu fotoğraf çekimi sonrası program sona erdi.

SMA NEDİR?

• SMA (Spinal Muskuler Atrofi) omurilikte bulunan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığıdır.
  • Görülme sıklığı Dünya genelinde 1/10.000, Türkiye'de 1/6.000'dir. Ön boynuz hücrelerinde görülen dejenerasyon nedeni ile; kaslarımızın kontrolünü sağlayan sinirlerin fonksiyonu için gerekli protein üretimi gerçekleştirilemez.
  • İstemli kaslarda kuvvetsizlik ve erime (atrofi) görülür.
  • Sinir hücrelerinin işlevini yerine getirememesi; zayıflamaya ve genellikle ölümcül kas güçsüzlüğüne sebep olur. İstemsiz kaslar bu hastalıktan etkilenmez.
  • SMA hastası bireylerin görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez. Zeka; normal veya normalin üzerindedir

Detaylı bilgi ve Kaynak için
: https://www.sma.org.tr/