Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp; genellikle bütün geleneksel, özellikle de doğu tıp sistemlerini içerdiği gibi, diğer her türlü yeni terapi ve tedavi yöntemlerini de içinde barındıran bir kavram olarak tanımlanır.
Tamamlayıcı Tıp, kadar geleneksel ve modern tıbbından ayrı kabul edilse de, günümüzde iç içe ve hatta birbirini destekleyen/tamamlayan bir yapı içerisine girmiştir.
Tamamlayıcı Tıp, günümüz batı tıbbıyla birlikte, onun etkisini azaltmadan, hastanın durumunu iyileştirmek üzere kullanılır. Bu terapinin, kullanılan esas terapinin yaptıklarını desteklerken, hastanın kullanılmadığı takdirde gerçekleşeceğinden çok daha çabuk iyileşmesini sağlayan olumlu bir etkisi olmalıdır. Alternatif tıp ve günümüz tıbbı arasındaki bu işbirliği türüne, tek elden organize edildiği ve tatbik edildiği zaman “Entegre Tıp” denir. Bu bağlamda tamamlayıcı terapilerin doğal olarak hastanın bağışıklık sistemini ikincil bir enfeksiyona karşı dayanıklı olması için kuvvetlendirirken, hastanın enerji seviyesini yükseltip ve bitkinlik, bulantı ve yorgunluklarını yenmelerine yardımcı olması beklenir.
13 Eylül 2022