PROSTAT TERMOTERAPİ YÖNETİMİ (ISI TEDAVİSİ) YAPILMAYA BAŞLAMIŞTIR
17 Haziran 2019

Prostat Termoterapi Yöntemi (Isı Tedavisi) Eskişehir Şehir Hastanemizde Yapılmaya Başlamıştır.

İyi huylu prostat büyümesi (BPH) 50'li yaşlardan sonra erkeklerde çok sık görülen bir durumdur. BPH tedavisinde ilk basamak davranış tedavisi ve ilaç tedavisidir. Bu tedavilere rağmen gece çok sık idrara çıkan, kesik kesik işeyen, işemesine rağmen mesanesini tam boşaltamayan hastalarda tedavi olarak gündeme cerrahi yöntemler gelmektedir. Kapalı Prostat Ameliyatı ( TUR-P)  dünyada en çok yapılan ameliyatların başındadır. Rahatlıkla birçok hastaya yapılan bu ameliyat türü anestezi altında yapılmaktadır ve bu ameliyat öncesi hasta eğer kan sulandırıcı kullanıyorsa bu ilaçlarını kesmelidir. Ama kapalı prostat ameliyatı olması gerekmesine rağmen hasta anesteziye kaldıramayacak durumda ise veya kan sulandırıcı ilaçlarını çeşitli sağlıklı problemleri nedeni ile kesemiyorsa bu hastalarımız ameliyat olmadıkları için devamlı sondalı olacak şekilde yaşamlarına devam etmek zorunda kalıyorlardı. Devamlı sondalı olmak yaşam kalitesinde düşmeye, hareket kısıtlılığına ve peniste yaralara neden olmaktadır. Bu nedenle bu tip ameliyat olamayan ve sondalı yaşamak zorunda kalan hastalar için Prostat Termoterapi yöntemi kullanılmaya başlamıştır. Bu işlemde anesteziye ve hastanın kan sulandırıcılarını kesmesine gerek yoktur. Hastaya özel bir sonda takılmakta, bu sonda aracılığı ile prostat dokusuna yaklaşık 1 saat boyunca 550C derece ısı verilip prostat dokusu eritilmeye çalışılmaktadır. İşlem sonrası hemen taburcu edilen hasta 3-4 gün daha sondalı kalmakta ve daha sonra sondası çekilip rahat idrarını yapıp yapmadığı gözlenmektedir. Herhangi bir yan etkisi olmayan bu yöntem, iyi huylu prostat hastalığın ameliyat olmak istemeyen hastalarda da rahatlıkla kullanıldığı gibi kronik prostatit tedavisinde de kullanılmakta olup yüz güldürücü sonuçlar alındığı bilinmektedir. İlişki olarak aktif genç yaş prostat hastaları ve anestezi alması yüksek riskli kişiler için ameliyat ya da anestezi gerektirmeyen güvenli ve ideal bir tedavi yöntemi olmakla beraber Prostat ameliyatlarından sonra görülebilen idrar kaçırma, iktidarsızlık, meninin geri kaçması gibi yan etkiler bu işlemden sonra neredeyse hiç görülmemektedir. Eskişehir ve çevre iller olmak üzere sadece bizim hastanemizde yapılmaya başlanmış olan bu yöntem tüm Şehir Hastaneleri içinde ilk kez Eskişehir Şehir Hastanemizde yapılmaktadır.

• üroloji2.jpg
  • üroloji.jpg