GÖĞÜS HASTALIKLARI VE KIŞ MEVSİMİ
06 Ocak 2020

GÖĞÜS HASTALIKLARI VE KIŞ MEVSİMİ
Uzm. Dr. İlknur AKÇAYIR ŞAHİN. 
Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı 
2004 yılında Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD’den uzmanlığımı aldım. Bir yıl başka kurumlarda çalıştıktan  sonra 2005 yılında  Eskişehir Devlet Hastanesinde göreve başladım. Ekim 2018 tarihine kadar Eskişehir  Devlet Hastanesinde,  Ekim 2018  Eskişehir Şehir Hastanesi’nin açılmasından bu yana  hastanede Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapmaktayım.

1.Göğüs Hastalıkları hastaları özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde artış göstermektedir. Bu artışın sebebi, akut yani altta yatan bir akciğer hastalığı olmayan hastalarda gelişen akut enfeksiyonlar nedeniyle olabilirken altta yatan kronik bir hastalığı varlığında bu hastalıkların akut atakları nedeniyle  de olabilmektedir. Özellikle KOAH ( Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı ) ve Astım hastalarında sonbahar ve kış mevsimlerinde akut atakları sık olarak görmekteyiz. Bu artışın başlıca sebepleri; havaların soğuması, artan hava kirliliği ve artan gripal enfeksiyonlardır.
2.KOAH hastalığı, hava yollarında kronik hava akım kısıtlamasıyla karakterize kronik, geri dönüşsüz bir akciğer hastalığıdır. Türkiye’de  ve Dünya’da ölüm nedenleri arasında  3. sırada yer almaktadır. Hastalarda öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetleri ile ortaya çıkan klinik bir tablodur. Bir hastada iki aydan uzun süren öksürük, balgam çıkarma ve eforla ortaya çıkan nefes darlığı şikayetlerinden en az ikisinin olması durumunda KOAH hastalığı araştırılmalıdır.  Bunun için hastanın muayenesinin yanında solunum fonksiyon testleri de kullanılmaktadır. Hastalığın sebepleri arasında en sık sigara kullanımı yer almaktadır. Bunun yanında çevresel ve mesleksel olarak zararlı gazlara maruz kalmak da KOAH hastalığına  neden olmaktadır. Ancak KOAH sebepleri arasında %90 sebebin sigara maruziyeti olduğu bilinmektedir. Sigaranın hem aktif kullanımı hem de pasif olarak sigaraya maruz kalmak KOAH nedenidir.  KOAH, önlenebilir bir akciğer hastalığıdır. Hastalığı erken döneminde tanı konulması ile tedavide daha iyi sonuçlar elde edilmektedir. 
KOAH hastalarına tanı  konulduktan sonra ilaç tedavileri başlanmaktadır. Stabil dönemdeki KOAH hastalarında ilaç tedavisi yanında; hasta eğitimi, sigaranın bıraktırılması, sonbahar mevsiminde her yıl influenza (grip) aşısı yapılması, pnömokok (zatürre) aşısının yapılması ve pulmoner rehabilitasyon tedavilerinin sağlanması önerilmektedir. Aşılama ile hastanın atak geçirme sıklığı azalmakta ve geçirilen atakların ağırlığı azalmaktadır. Hastanemizde   Sigara  Polikliniğimiz aktif olarak çalışmakta ve sigara bırakma konusunda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. KOAH tedavisinde ilaç tedavisinden daha da önceliği olan unsur, aktif sigara kullanımı olan  hastanın sigarayı bırakmasıdır. Fizik Tedavi Kliniğimizde de  KOAH hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanmaktadır. 

3.Hastanemizde 11 yataklı Uyku Kliniğimiz hizmet vermektedir. Uyku laboratuvarı, hastanın uyku sırasında kaydedilebilir tüm verilerinin bilgisayara sonradan incelenmek üzere kaydedildiği yerdir. Ev ortamı hassasiyetinde oluşturulan özel bir odada hasta uyurken gece boyu izlenir ve kameraya kaydedilir.
Normal uyku ve bazı hastalıklarda oluşan uyku arasındaki değişikliklere ilişkin bilgiler uyku laboratuvarlarında yapılan incelemeler sonunda elde edilebilir. Uyku laboratuvarındaki polisomnografik kayıtlamalar en temel verileri sağlamaktadır.
Uyku laboratuvarında özellikle; kendisini horlama, uykuda nefes tutma ve gündüz uykululuk ile belli eden uyku apne hastalığı şüphesi olanlar yatırılmaktadır. Daha az sıklıkla da gündüz ani uyuma nöbetleri olan narkolepsi şüpheli hastalar ve diğer uyku ile ilişkili hastalıklar tanı için yatırılmaktadır. Uyku apnesi tanısı alan ve gerekli görülen hastalara  hastalıklarına yönelik  cihazların uygulanması ve basınç ayarları da gene uyku laboratuvarında yapılmaktadır. 
Özellikle horlama, uykudan nefes alamayarak uyanma, gündüz aşırı uyku hali, konsantrasyon bozukluğu, trafik kazası yapma, okul ve iş hayatında başarının azaldığı kişilerin  uykuda solunum hastalıkları konusunda araştırılması gereklidir.