Uzm. Dr. Fulya EKER BARUT
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı
2011 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’nde başladığım uzmanlık eğitimimi 2018 yılında tamamlayarak KBB hastalıkları uzmanı oldum. Bir yıldır Eskişehir Şehir Hastanesi’nde görev yapmaktayım.
İnfluenza, çok eski çağlardan beri bilinen bir viral enfeksiyondur. Halk arasında grip adı ile anılmaktadır. Geçtiğimiz yüzyılda farklı ülkelerde pandemi dediğimiz büyük kitleleri etkileyen salgınlara sebep olmuştur. Virüs yapısındaki küçük değişikliklerle her yıl mevsimsel artışlar göstermektedir.
İnfluenza virüsü akut solunum yolu hastalığı oluşturur. Klinik olarak diğer akut solunum yolu enfeksiyonu yapan etkenlerden ayırt edilemez.
Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, baş ağrısı, gözlerde sulanma yaşarma, şiddetli kas ağrısı ve halsizlik bulguları olabilir. Yaklaşık olarak 1-2 haftalık bir sürede tamamen iyileşme olur ancak yaşlılar, çocuklar ve diğer duyarlı gruplarda pnömoni(zatürre) gibi ağır komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Gripten korunmak ve bulaştırmamak için; el yıkama ve kişisel hijyene dikkat edilmeli; ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas edilmemelidir. Öksürme,hapşırma esnasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı ve kullanılan mendil çöpe atılmalıdır. Mendil yok ise kolun iç yüzüne öksürülmelidir ve mümkünse maske kullanılmalıdır. Sonrasında eller mutlaka yıkanmalıdır. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.
İnfluenzadan korunma yöntemlerinden biri de aşılamadır. Aşı özellikle ; 65 yaşın üzerindekilere, yaşlı bakım evinde kalanlara, astımlı çocuklara, kronik kardiopulmoner hastalığı olanlara, diabet, renal bozukluk ya da immun yetmezliği olanlara, uzun süreli aspirin tedavisi alanlara (Reye Sendromu olasılığı), İnfluenza sezonunda gebeliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterinde olacak kadınlara, grip virüsünü riskli gruplara taşıyabilecek kişilere (sağlık çalışanları, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar, ev ziyareti yapanlar, grip açısından riskli kişinin ev halkı), HIV ile enfekte kişilere uygulanmalıdır.
İnfluenza aşılamasında dikkat edilecek noktalar: Aşı olası influenza sezonundan önce eylül-kasım aylarında yapılmalıdır. Diğer aşılarla (pnömokok, MMR, Hemofilus influenza B ve OPV) birlikte yapılabilir, ancak farklı bölgelerden kas içine uygulanmalıdır. Aşı dokuz yaşından küçüklere bir ay ara ile iki doz yapılmalıdır.Emziren anneler aşı olabilir.
İnfluenza teşhisi alan olgulara etken bakteri olmadığı için antibiyotik tedavisi faydasızdır. Gerekli olgularda antiviral tedavi uygulanmalıdır.