HASTANEMİZ COVID-19 İLE MÜCADELE KAPSAMINDA GÜÇ KAZANDI
21 Nisan 2020

Eskişehir Şehir Hastanesimiz covid-19 testi yapabilen ve 4 saatte sonuç verebilen PCR cihazını hizmete almıştır.

Eskişehir Şehir Hastanemiz Başhekimi Uzman Dr. Yaşar Bildirici, cihazın günde ortalama bin 200 kadar test yapabilme kapasitesine sahip olduğunu kurulan laboratuvarda PCR cihazıyla daha çok test yapabileceklerini ve Hastanemizde kurulan PCR cihazı, şehrin en yüksek kapasitesine sahip cihaz olduğunu belirtti. Ortalama günde bin ile bin 200 arasında test yapabilme kapasitesine sahip olan cihaz, hastanenin genetik laboratuvarı içine konuşlandırıldı. Bu süreci mikrobiyoloji hekimlerimiz, biyolog ve laboratuvar teknisyenlerimizle yürütüyoruz. Laboratuvarımız 7/24 Eskişehir halkının hizmetine açıldı. Bu laboratuvarımız sayesinde daha çok test yapacağız.
Vakalarımızı daha erken tespit ederek, daha erken izole edip, daha erken tedavi edebileceğiz. Testler cihazda okunmadan önce bir hazırlık döneminden geçiyor. Buna ekstraksiyon dönemi diyorlar. Bu yaklaşık 3 ila 3,5 saat sürüyor. Bu ön hazırlık dönemi bittikten sonra bütün test materyali cihaza konuluyor ve cihazda 1-1,5 saat içinde bu testler sonuçlanıyor. Yani kabaca şöyle söyleyebiliriz; 4 saatlik bir süresi var. Bu 4 saat içinde bizim laboratuvarımız 170’in üzerinde test sonucu üretebiliyor. Bu da kabaca binin üzerinde rakamlara ulaşıyor. Bu da bizim hastane ihtiyaçlarını karşılıyor” dedi.
PCR cihazının bulunduğu laboratuvarda sağlık çalışanları koronavirüsten korunmak için ağız ve siperli maskenin yanı sıra koruyucu tulum ile çalışmalarını yürütüyor. Sürekli olarak da dezenfektan kullanıyor.

Eskişehir Şehir Hastanemizde koronavirüs tanısı koyulan hastaların bakıldığı Covid servisilerinden birinde çalışan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhittin Akarsu, tıbbi malzeme sıkıntılarının olmadığını söyledi. Koronavirüs hastalarının tedavilerinin ardından sağlığına kavuşup taburcu olmalarının sağlık çalışanlarını çok mutlu ettiğini ifade eden AKARSU, "Tıbbi malzeme sıkıntımız yok. Burada yeterli hekim sayısına sahibiz. Süreci iyi yönettiğimizi düşünüyoruz. En azından kendi adımıza bir aksilik yaşamıyoruz. Elimizden gelen en iyi hizmeti, en kaliteli şekilde sunmaya çalışıyoruz. Vatandaşların desteği çalışma isteğimizi arttırıyor, mutlu oluyoruz. İnsanları en basit mantıkla taburcu ettiğimde her girdiğim odadan çok fazla teşekkür alıyorum. Bu bile mutlu ediyor. Türk halkından asıl istediğimiz, evinde kalması. Biz buradayız ve elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Eskişehir Şehir Hastanemizde Sağlık çalışanlarının maske ve eldivenlerinin yanı sıra tulumlar içinde çalıştıkları yoğun bakımda, hastalar tek odalarda anlık olarak takip ediliyor. Personelimiz ise koronavirüse karşı oldukça titiz bir çalışma yürütüyor, şeklinde belirtti
Yoğun bakım ünitesinin sorumlusu İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Serdar EFE, her türlü kötü senaryoya hazır olduklarını söyledi. Hasta sayılarında azalma görüldüğünü kaydeden Dr. Efe, "Yurt dışında çok kötü örnekler görünce, her türlü kötü senaryoya hazır bir şekilde yoğun bakımlarımızı hazır hale getirdik. Çok şükür yurt dışındaki gibi bizleri kilitleyecek, etkin tedavimize engel olabilecek bir durumla karşılaşmadık. Çok kısıtlı sayıda vefat eden hastamız oldu. Daha çok taburcu edip, servislere geri verdik. Bugünlerde de hasta sayısında bir miktar azalma var" diye konuştu.
Halkın sağlık çalışanlarına destek olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirten Dr. Serdar EFE şunları söyledi:
Annem ve babam da 65 yaşlarında. Onlara da maskesiz çıkmamayı öneriyorum. Bu dönemde alışverişleri mümkün olduğunca azaltmak, evde kalmak çok çok önemli. Son 1 aylık süreçte vatandaşlar kurabiye, pasta gönderiyor. İlkokul öğrencisi çocuklar evde kendi yaptıkları pastaları gönderiyorlar. Buradan onlara teşekkür ediyoruz. Sevildiğimizi anlıyoruz. Bizim yanımızda olduklarını hissediyoruz ve yaşama sevinci oluyor. Daha çok işimize sarılarak çalışıyoruz. Merak etmeyin. Yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen ünitemiz kapsamında hiçbir doktor ya da personelimizde enfeksiyon bulaşı olmadı. Odalarımız güzel, hastaları tek kişilik odalarda tedavi ediyoruz.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

• lab1_21042020.jpg
  • lab2_21042020.jpg