Akciğer Kanseri Nedir?
Yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için solunum yoluyla vücuda oksijen alınması ve ortaya çıkan karbondioksitin de dışarı atılması gerekir. Akciğerde yer alan doku ve hücrelerin yaptığı bu işlev sayesinde vücut, gereksinim duyduğu oksijeni düzenli olarak alırken atık olarak nitelendirilebilen karbondioksiti vücut dışına gönderir. Göğüs boşluğunun büyük çoğunluğunu dolduran, koni şeklinde, süngerimsi yapıya sahip olan bu organlar; bronş, (hava tüpleri) alveol, (hava kesecikleri) akkan (lenf sıvısı) ve kan damarlarından oluşur. Kanser, genellikle ilk çıktığı dokuya göre adlandırılır.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Dünya genelinde en çok ölüme yol açan kanser türü olan akciğer kanseri, genellikle belirgin bir şekilde belirti vermeden sessizce ilerler. Bu yüzden erken evrede fark edilmesi çoğunlukla güçtür. Ancak akciğer kanserinin erken dönem belirtilerini tanımak son derece önemlidir. Özellikle sigara kullanan orta yaş ve üzeri bireylerin mutlaka düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması gerekir. Akciğer kanserine erken evrede tanı koyulması, tedavi şansını bir hayli arttırır.
Sıklıkla görülen akciğer kanseri belirtilerinin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:
Gitgide kötüleşen inatçı öksürük,
Öksürüğe bağlı sırt ağrısı,
Balgam renginde değişim,
Kanlı balgam,
Hırıltılı nefes alma,
Sesin boğuklaşması,
Solunum güçlüğü,
Boğazda takılma hissi,
Yutkunma güçlüğü,
Sıklıkla zatürre ve bronşit olmak,
Boyun ve yüz bölgelerinde şişlik,
El ve ayak parmak uçlarının şişmesi, (çomaklaşma)
Kemik ağrısı,
Anemi,
Göz kapağında düşme,
Göz bebeğinin küçülmesi,
Baş ağrısı,
İştah kaybı,
Kilo kaybı,
Halsizlik,
Yorgunluk.
Akciğer kanseri, çoğunlukla belirti vermediğinden kişi, hastalığı farklı bir hastalığın tanısı için röntgen çektirdiğinde öğrenir.
Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Akciğer kanserinde tanı çalışmalarına detaylı tıbbi öykü ve fizik muayene ile başlanır. Tanının kesinleştirilmesi ve ayırıcı tanıdaki hastalıkların dışlanması için ek laboratuvar testleri ve radyolojik incelemeler istenir. Bu radyolojik incelemeler akciğer grafisi ve/veya BT gibi radyolojik görüntüleme işlemleri yapılır.
Akciğer kanserinin kesin tanısı için akciğer dokusundan ve içindeki kitleden biyopsi alınır. Patolojik inceleme kanserin geliştiği hücre tipini, kanser hücrelerinin farklı patolojik yöntemlerle ayırt edici özelliklerinin tespitini sağlar. Bu şekilde hasta için en uygun tedavi yöntemi ve planı seçilir.