HASTANEMİZ BAŞHEKİM VEKİLİ DOÇ. DR. MUSTAFA SUNGUR 3 SORU 3 CEVAP PROGRAMINA KONUK OLDU
29 Temmuz 2024

2 Eylül Haber ve 2Eylül gazetesinin 3 soru 3 cevap programına konuk olan  Eskişehir Şehir Hastanemiz Başhekim Vekili Doç. Dr. Mustafa Sungur Şehir Hastanesinin Türkiye’nin ilklerinden biri olduğunu belirterek, bilgilendirmelerde bulundu.


Sayın Hocam öncelikle Doç Dr. Mustafa Sungur kimdir, kendinizden bahseder misiniz? Ardından Şehir Hastanesi’nin çalışma alanları hakkında bilgi verir misiniz? 
1976 Çorum doğumluyum. Üniversiteyi 19 Mayıs Tıp Fakültesi’nde 2000 yılında bitirdim. 2010 yılında da Ankara Numune Hastanesi’nde Üroloji uzmanı ünvanını aldım. 2021 yılında Doçent ünvanını aldım. 2022 yılından 2023 yılının Ekim ayına kadar beri Başhekimi Yardımcılığı görevini yürütmekteyken o tarihten sonra da başhekimlik yapmaktayım. Hastanemiz Eskişehir’e mal olan bir hastane, Eylül 2015 yılında ilk olarak temeli atıldı. 3 yıllık inşaattan sonra 2018 yılında Türkiye’nin 7. Şehir Hastanesi olarak faaliyete başladı. Fiziksel özelliklerimizden bahsedecek olursak öncelikle büyük bir inşaat kütlesi olarak dikkat çekiyor. 188 bin metre kare arsa üzerinde 333 bin metre kare kapalı alanı olan hastanemiz Eskişehir’in en güvenli yapısı konumundadır. Binamızda 973 tane deprem izolatörü var. Hastanemizin 2300 adet açık artı kapalı otoparkı mevcut. Şehir hastanelerinin bir konsepti var. Bu sebeple mevcut 1150 yatağımızın var, 524 tanesi tek yatak, 211 tanede çift yatak ekleyerek 204 tanede yoğun bakım yatağıyla da birleştiğinde 1150 yatak kapasitesine ulaşıyoruz.  Hastanemizde, 9 kalp damar cerrahisi yoğun bakım ünitesi,  254 tanede poliklinik var. 30’u A blok içerisinde, 2 tanesi doğumhanede, 3 lokal, 1 acil, 1 tanede yanık ünitesinde olmak üzere 37 ameliyathanemiz var. Hastanemiz hizmete başladığı günden bu yana geçen 6 yıllık sürede 350 bin ameliyat gerçekleştirildi. Acil servisimiz 5500 metre karelik büyük bir alan burada çocuk acil, erişkin acil ve kadın doğum acil olmak üzere 3 alanda Eskişehir halkına hizmet sağlıyoruz.  Hastanemiz kamu-özel işletme hüviyetinde olduğu için Bin 500 hastanemizi işleten şirket bünyesinde olmak üzere toplam 4 Bin 500 personelle hizmet veriyor. 45’i akademisyen, 22’si asistan olmak üzere 450 hekim bünyemizde bulunuyor.  Büyük bölümü MHRS üzerinden olmak üzere günde 11-12 bin poliklinik muayenesi gerçekleşmektedir. 6 yılda 2 milyonu acilden olmak üzere 12 milyon 500 bin hasta muayene etmişiz. 315 bin vatandaşımız yatarak, 65 bin civarındaki vatandaşımız da yoğun bakımlarda tedavi almış. Covid’in merkez üssü olduk 
Eskişehir Şehir Hastanesi denildiğinde neler söylemek istersiniz. Burası aynı zamanda bir eğitim ve araştırma hastanesi. Araştırma ve eğitim bağlamında ne gibi çalışmalar gerçekleştiriliyor?
 Bu büyük binaya burada tabi özellikle İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Yaşar Bildirici’ye teşekkür etmek istiyorum. Hastanemizi ilk inşaat halinden bugünkü eğitim araştırma hüviyetine kazanana dek gerçekten özveriyle çalıştı. Bu anlamda da bir sürü branş ve özellikli merkez kazandırdı. Bu büyük bina neye yaradı gibi bir soru geliyor aklımıza. İlk büyük sınavımızı 2020-2021 yılında pandemide yaşadık. Covid Eskişehir’de sorunsuz atlatıldı. Biz burada 1 bloğumuzu covide ayırdık. Ayırdığımız alan yaklaşık 200’ü normal, 50 tane de yoğun bakım yatağı yapıyor. Covid’in merkez üssü pozisyonunda bir hastane olarak yerimizi aldık. Diğer yandan 6 Şubat depremi gerçekten ulusal bir felaketti. Biz de Eskişehir olarak büyük miktarda hasta aldık. Özellikli merkezlerimizden biri yanık merkezi bölgede tek yanık merkezi olarak 8 normal, 4 yoğun bakım yatağımız var. Hekimlerimiz her türlü operasyonu, yara debridmanı dediğimiz yanıklı bölgenin temizlenmesi, greft dediğimiz vücuttan ya da yapay alınan maddelerin o yanıklı yere transferi gibi her türlü operasyonu yapıyoruz. Bu zamana kadar da merkezimiz 35 ilden hasta sevki almış durumda. Ülkemizde de yaşlanma giderek artıyor, batıda daha çok ‘’Nursing home’’ denen bir kavram var yani hastanenin gerekli olmadığı ama zor bakımın olduğu hastalar giderek artmakta. Bu çerçevede Palyatif ünitemiz 36 yatakla yüzde 95 doluluk oranıyla çalışıyor. Biz bu tip ihtiyacı olan peg dediğimiz mideye bir kanülle beslenen sondalı ya da soluk borusuna trakeostomi dediğimiz kateter takılı hastaların direkt evine gönderilmeden önce yakınlarına bu eğitimlerin verildiği bir merkez.  
Bir diğer özellikli yerimiz Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri burasıda açıldığında ülkemizdeki 4. merkezdi. YİGAP’lar cezai ehliyeti olmayan ama suç işlemiş hastaların savcılık kanalıyla bize gönderildiği ve bizim burada hekimlerimizle tedavi ettiğimiz, topluma kazandırmaya çalıştığımız bir merkez. Burada da bugüne kadar Bini aşkın hastayı tedavi ettik. 
Diyaliz Merkezimizde 24 yatağımız var aylık ortalama 1200 seans hasta diyaliz hizmeti alıyor. Uyku ünitemiz, yine etraftaki tek büyük uyku ünitesi çünkü 11 tane yatağımız var burada tamamen dolu, bu merkezde 9 hekimimiz görevli. Onkoloji yine tabi yaşlanan nüfus arttıkça kanser hastaları artıyor burada 3 tane medikal onkoloğumuz var. Şu ana kadar 33 bin seans hasta kemoterapi almış, öbür taraftan radyasyon onkolojisi bölümümüz 1 adet linac cihazımızla 65 bin seans hasta tedavi gördü ışın tedavisi aldı. Nükleer Tıpta PET-CT’lerimiz var 18 bin civarında hasta PET-CT’mizden yararlandı. Geçen ayda daha hassas bir tetkik olan Galyumlu PET-CT tetkikimiz var onu halkımızın hizmetine sunduk.  Kalp merkezimiz, 14 kardiyoloğumuz 9 tane kalp damar cerrahisi uzmanımız var. Bugüne kadar 15 bin civarında anjiyografi, 7 bin civarında da stent veya diğer girişimsel işlemler yapıldı. 6 yılda Bin 100 civarında da bypass hastası ameliyatı yapıldı. GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) birimimizde 9 hekimimiz ve 5 hemşiremizle ozon seanslarımız, kupa tedavilerimiz ve akupunktur uygulamalarımızı halkımızın hizmetine sunmuş bulunmaktayız. 
Yaşlı Nüfusumuz Giderek Artıyor 
Yaşlı nüfus giderek artıyor 2020-2050 yılları arasında yaşlı nüfusumuz bugünün 3 katı olacak hatta 80 yaş nüfusumuz 1,5 kat civarında artması bekleniyor tabi bu fizyolojik, biyolojik, ekonomik ve toplumsal problemleri beraberinde getiriyor. Bakanlığımızın yardımıyla bir Yaşam Merkezimiz var Tepebaşı’nda Yunus Emre Devlet Hastanesi, Odunpazarı’nda ise biz yapıyoruz. Bakanlığımızın da bu konudaki gayretiyle biz bu nüfusa ulaşıp bunların sağlık hizmetlerine erişim tıbbi bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında seferber olduk. Yine yaşlı nüfusun tedavisi devam eden hastalarımızın evde bakım hizmetleri içinde ayrı bir ekibimiz var. Yine hastanemize özgü bir bölümümüz var o da Geriatri Atölyemiz. Bu da isteğe bağlı olarak 65 yaş üstü hastalarımızın bize başvurması dahilinde psikolog, diyetisyen ve fizyoterapistten faydalandığı bizim hastanemize özgü bir Geriatri Atölyemiz var. Yine bir merkezimiz obezite merkezi, diyetisyen psikolog, fizyoterapist eşliğinde bugüne kadar 1500 civarında hastaya 7 ton kilo verdirmişiz. Özellikli merkez değil ama yine hastanemizin sunduğu imkânlardan 16 tane çocuk hekimimiz var. Bu çocuk hekimleriyle Eskişehir’de çocuk hasta bakılması problemi büyük ölçüde aşıldı. Çocuk yan dallarından çocuk hematoloji, çocuk alerji, çocuk enfeksiyon, çocuk endokrin nefroloji, nöroloji gibi bir çok yan dalımız büyük oranda mevcut en sonda çocuk gastroenteroloji ve çocuk göğüs hastalıkları uzmanlarımız başladı ve bu konuda büyük bir eksikliği kapattığımızı söyleyebilirim. Bizim hastanemizin bir özelliği anne dostu bir hastaneyiz öbür taraftan bebek dostu hastaneyiz. 13 tane TDL yatağımız var. Biz burada anne adaylarımıza ev konforunda rahat ve mahremiyete dikkat ederek normal doğumu özendirecek şekilde doğum hazırlığı yapmaktayız. Bunu gebe okulumuzla destekliyoruz 20.haftadan itibaren anne adaylarımıza her türlü doğumla ilgili bilgilendirmenin yaşam tarzı değişikliklerinin anlatıldığı okulumuz. Öbür taraftan doğumdan sonra anne misafirhanemiz var çocukları yoğun bakımda yatan annelerimiz için de bir anne misafirhanemiz var o da yine bizim hastanemize özgü. Bu kadar imkânla ilimizdeki doğumların %40’ı hastanemizde yapılıyor tabi özel hastaneleri tercih edenlerde var özel hastaneleri çıkardığımızda bu rakam %70’lere çıkıyor. Bir diğer merkezimiz İşeme Sağlığı Rehabilitasyon Merkezi, bu da yine ülkemizde sayılı, hastanemizde çocuk üroloğumuz mevcut işeme çocukluktan itibaren öğrenilen şartlanılmış bir davranış biçimi burada sorunu olan çocuklarımızı bu merkezde değerlendiriyoruz. Fizik tedavi uzmanlarımızın da katkısıyla pelvik kas egzersizi dediğimiz bir davranışsal yöntemle bir tedavi uygulamaktayız. 
Az önce çocuk göğüs hastalıkları uzmanımız tek bizde var o geldikten sonra solunum yolunu tutan tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarıyla seyreden kistik fibrozis denilen bir hastalık var. Bu hastalıkta ter testi tanısı önemli bir yer kapsamakta bizim birde ter testi laboratuvarımız var. Bütün bu hizmetleri yaparken de çalışan ve hasta memnuniyeti önemli, kaliteden ödün vermemek gerekiyor yine burada tekrardan sağlık müdürümüze teşekkür etmem gerekiyor. SKS dediğimiz Sağlıkta Kalite Standartları değerlendirmesinde 2022 yılında 98.9 puan aldık bu da ülkedeki en büyük rakamlardan biriydi. Diğer yandan dijital dönüşüm, kağıtsız hastane üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyoruz.
 MHRS randevuları büyük servettir Eskişehirlilere ve hastalarınıza ne gibi önerilerde bulunursunuz? Eskişehirlilere mesajınız nedir? 
Mesajımıza geçmeden önce şunları da belirtmeliyim; Bu kadar büyük bir alanın olduğu bu kadar özellikli merkezin olduğu bir hastanenin araştırma hastanesi olması kaçınılmaz, bizde yine müdür beyin destekleriyle çalışmalarımızı yapıyoruz. Şu aşamada 45 akademisyenimiz, 22 tane asistanımız var üroloji, dahiliye, genel cerrahi, nöroloji ve kardiyoloji alanında asistan uzmanlık öğrencisi yetiştirerek akademik faaliyetlerimize başlamış bulunmaktayız. İnşallah bu yılın ya da gelecek yılın başında da 5 bölüm daha ekleyerek eğitim ve araştırma faaliyetlerimiz 10 bölümde devam ettirmeyi hedeflemekteyiz.  Biz elimizden geldiğince vatandaşımıza hizmet etmeye çalışıyoruz.  Burada yine bakanlığımızın çalışmaları mevcut MHRS konusunda hassasiyet çok önemli zaten randevulu teyitli MHRS sistemine geçildi vatandaşlarımız bu MHRS randevulara dikkat ederlerse hem onlar açısından bir mağduriyet olmaz hem bizim açımızdan başka bir hastanın bu alanı değerlendirmesi anlamı geliyor o anlamda MHRS randevuları milli manevi servettir.  

Fotoğraflar;

Video;