Eskişehir Şehir Hastanemiz, beyin işlev bozukluklarını tespit etmek amacıyla kullanılan Elektroensefalografi (EEG) cihazını hizmete aldı.
Cihazın ilk hastası, epilepsi rahatsızlığı nedeniyle iş bulamayan 38 yaşındaki Muharrem Kıymaz oldu.
Yeni video EEG cihazı, beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydederek işlevsel bozuklukların yerini tespit etmeye yardımcı oluyor. Eskişehir Şehir Hastanemiz Nörofizyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Ayas,
epilepsinin toplumda yaygın bir hastalık olduğunu belirterek, "Bu tanı amaçlı yapılan bir uygulama. Epilepsi, beyinde bazı nöron gruplarının anormal senkron deşarjı nedeniyle çeşitli klinik tablolarla karşımıza çıkıyor. Video EEG, bu tür durumların tespitinde sık başvurduğumuz bir yöntemdir," dedi.
Dr. Ayas, cihazın avantajlarına değinerek, "Uzun süreli kayıt alabilme imkanı, hastanın nöbetini yakalayabilme şansı sunuyor. Bu nedenle, epilepsi tablosunun diğer nörolojik hastalıkların tanısında da önemli bir rol oynamaktadır," ifadelerini kullandı.
Cihazın ilk hastası olan Muharrem Kıymaz, 27 yıllık dirençli epilepsi hastası olduğunu ve iş bulma sıkıntısı yaşadığını belirtti. Kıymaz, "Bu uygulamalar sayesinde hastalığımın ne kadar ilerlediğini görebiliyorlar. Doktorların yaklaşımları çok iyi. Şimdiye kadar yaşadığım zorluklara göre, şimdiki uygulamalar çok güzel," dedi.
Eskişehir Şehir Hastanesi'nde kurulan video EEG ünitesi, bölgedeki hastaların nöbetlerinin takip edilmesi ve tedavi programlarının hazırlanması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Ayas "Hastalarımızın nöbetlerini görene kadar burada 3 ila 5 gün arasında yatıyorlar. Eskişehir bölgesi için daha yeni bir tetkik, ancak hasta popülasyonunu artırarak hizmet kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz," şeklinde konuştu.
Eskişehir Şehir Hastanesi, bu yeni teknoloji ile epilepsi hastalarına daha hızlı ve etkili bir tanı süreci sunmayı amaçlıyor.
Fotoğraflar;