Perinatal Merkez

Sıkça Sorulan Sorular

Riskli Gebelikler Nelerdir ?
Günümüzde yaygın olarak görülen riskli gebelikler anne ve bebek açısından olumsuz bir prognoz riski taşıyan tüm durumları kapsamaktadır. Anne açısından riskli durumlar; annenin geçirdiği veya mevcut olan tüm hastalıklarını, ameliyatlarını ve enfeksiyonları kapsar. Bebek açısından riskli durumlar ise; genetik hastalıklar, yapısal anomaliler, gelişim geriliği, aminotik sıvıda artma veya azalmalar ve çoğul gebelikleri kapsar. Plasentaya ait riskler ise; bebeği besleyen bu dokunun rahmin alt kısmına aşağıya yerleşerek doğum kanalını kapaması, plasentanın doğumdan önce erken ayrılması, yeterli kanı bebeğe taşıyamaması, plasentasnın rahim duvarındaki yapışma anormallikleri gibi durumları kapsar.

Perinatoloji Takibi Nasıl Yapılır?
Gebeliğin ilk oluşum döneminden doğuma kadar olan her dönemde anne ve bebek ayrıntılı olarak incelenir. Annedeki mevcut hastalıklar ve riskler ortaya konarak aileye bilgi verilir. Çözüm yolları anlatılır, tedavileri gerekirse diğer ilgili branşlar ile görüşülerek düzenlenir. Sağlıklı bir gebelik geçirilmesi için gerekli tedbirler alınır.

Bebeğin gelişimi yakından takip edilir, bebekte oluşabilecek genetik hastalıklar için tarama testleri( 2'li test , 4'lü test, NİPT Testi= Naninvazif Prenatal Tanı Testi) yapılır. Sonuçlar risk durumuna göre aileyle paylaşılır ve yorumlanır. Gerekirse kesin tanı testleri olan biyopsi ve uygulanır 11-14. haftalar arasında 1. trimester ultrasonografi taraması yapılır. 18-22. gebelik haftalarında detaylı ultrasonografi ile bebekteki yapısal anomaliler, bebeğin gelişimi ve genetik hastalıkların ipuçları araştırılır.

Gebelik boyunca sağlıklı bir bebek gelişimi için bebeğin büyümesi, yeterli beslenmesi, bununla ilgili kan akımları ve  fetal iyilik hali izlenir ve gerekli tedbirler alınır. Bebeğin durumuna göre rutin ultrasonografik incemelerin yanında Doppler ultrasonografi ve  nonstres test yada stres test uygulanarak bebeğin durumu değerlendirilir. Annedeki gebelik süreci boyunca mevcut veya oluşan rahatsızlıkları yakinen takip edilir ve tedavileri düzenlenir.

Anne ve bebek açısından en sağlıklı şekilde oluşabilecek doğum zamanlaması ve doğum şekli planlanarak aile ile paylaşılır.

13 Eylül 2022