14-20 MART PULMONER REHABİLİTASYON (SOLUNUM TERAPİSİ) HAFTASI
17 Mart 2022

PULMONER REHABİKİTASYON NEDİR?
Pulmoner rehabilitasyon ya da diğer adıyla solunum terapisi; uzun süredir solunum hastalığı olan hastalar için tıbbi tedaviye ek olarak hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür.

PULMONER REHABİLİTASYON AMACI NEDİR?
• Semptomları ve hastalığa bağlı komplikasyonları azaltmak
• Atak sayısının azaltılması ve şiddetinin hafifletilmesi
• Egzersiz toleransını attırmak
• Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi,
• Kendine güven ve bağımsızlığı sağlamak
• Psikososyal semptomları azaltmak (anksiyete,depresyon)
• Hastaneye başvuru ve hastanede kalım süresini azaltmak

PULMONER  REHABİLİTASYON EKİBİ KİMLERDEN OLUŞUR?
Pulmoner rehabilitasyon ekibi Fizik Tedavi uzmanları, fizyoterapist, eğitim hemşiresi, psikiyatrist, psikolog, diyetisyenden ve iş/uğraşı terapistinden oluşmaktadır.

PULMONER REHABİLİTASYON ADAYLARI KİMLERDİR?
• COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalar da devam eden ve nefes darlığı, yorgunluk ve günlük aktivitelerinde kısıtlanma durumunda
• KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) hastaları
• Astım Hastaları
• Bronşektazi ve İnterstisyel Akciğer hastalıkları
• Kistik fibrozis
• Nnöromusküler hastalıklar
• Akciğer kanseri
• Obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında uygulanabilmektedir.

PULMONER REHABİLİTASYON PROGRAM İÇERİĞİ NASILDIR?
  Temel olarak egzersiz eğitimi yanında her hastanın durumuna  özel beslenme önerileri, hasta ve ailesi için eğitim  programları ve psikolojik destek  gibi bileşenleri vardır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi bu bilgiler ve değerlendirmelerin hepsini dikkate   alarak  hastaya  özel   bir tedavi programı hazırlar. Hasta bu program doğrultusunda    yaklaşık  4 -6 hafta   boyunca  haftada 3 kez  gelerek solunum hastalıkları konusunda  eğitilmiş bir  fizyoterapist eşliğinde  tedavi programına   devam eder.
Tedavinin bitiminde hasta  fizik tedavi hekimince tekrar  kontrol edilir.  Başlangıçtaki klinik  durumuna kıyasla meydana gelen iyileşme ve gelişmeler  değerlendirilerek kaydedilir ve  hastayı   yönlendiren  branş hekimi ile paylaşılır. Gerekirse idame tedavisi olarak  yeni ve daha uzun aralıklarla (örneğin haftada bir)  olabilen yeni bir tedavi programı daha düzenlenebilir ve ek olarak ev egzersiz programı verilebilir.
Pulmoner rehabilitasyon programının amacı hastanın kazandığı egzersiz alışkanlığını devam ettirmesini sağlamaktır. Pulmoner rehabilitasyon programında verilen egzersiz içerikli sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam öğretilerini alışkanlık haline getirip ‘yaşam tarzı’ olması hedeflenir.

• pulmoner_17032022_1.jpeg