KALP ANA DAMARI, DAMAR İÇİ ULTRASON (IVUS) İLE AMELİYATSIZ STENT TAKILARAK AÇILDI
23 Mayıs 2023

Günümüzde kalp damar hastalıklarının artması ile birlikte, bu hastalığın tanısı ve tedavisi için yeni teknolojiler de hızla gelişmektedir. Her ne kadar kalp damarlarının içini görüntülemek için en önemli teknik koroner anjiyografi olsa da bazı ciddi ve özellikle kalbin en büyük damarı olan sol koroner arterlerin ileri derecede daralması veya tedavisi konusunda anjiyografi yöntemi tek başına yeterli olamamakta ve daha ileri teknoloji olan damar içi görüntüleme tekniği olan (IVUS) tekniği gerekmektedir. Kalbin sol ana damarındaki hastalıklarında genellikle öncelikle by-pass ameliyatı önerilse de bazı hastalar ya ameliyatı kabul etmiyor ya da ameliyat yüksek riskli olduğu için yapılamıyor. İşte bu hastalar da literatürde IVUS teknolojisinin yardımıyla stentle tedavi by-pass ameliyatından uzun dönemde farklı olmadığı gösterilmiştir. IVUS teknolojisi ülkemizde yeterince yaygın kullanılmamaktadır, Eskişehir ve çevre iller arasında ilk kez Eskişehir Şehir Hastanesi  Kardiyoloji bölümünde Doç. Dr. Bektaş murat önderliğinde ilk kez 3 hastamıza IVUS tekniği uygulanarak tedavi edildi.
#eskisehirsehirhastanesi
#eskisehirilsaglikmüdürlügü