ESKİŞEHİR'DE KARDİYOPULMONER EGZERSİZ TESTİ LABORATUVARI HİZMETE GİRDİ
07 Haziran 2023

Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Solunum Fizyolojisi Kardiyopulmoner Egzersiz Testi Laboratuvarı vatandaşların hizmetine sunuldu.

İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı Bilge Akgündüz, testin yapıldığı laboratuvarda gazetecilere yaptığı açıklamada, kardiyopulmoner egzersiz testinin Türkiye'de çok yaygın kullanılmadığını söyledi.

İstanbul ve Ankara'da üniversite hastaneleri bünyesinde bu test için hizmet verildiğini kaydeden Akgündüz, "Akademik düzeydeki çalışmalar için genellikle yapılıyor. Biz ancak günümüzde biliyoruz ki maluliyet değerlendirmesinde özellikle akciğer ve kardiyak hastalıklarda kardiyopulmoner egzersiz testinin öne çıktığını biliyoruz. Bunun yanında akciğer hastalıkları dışında spor hekimlerinin özellikle sporcuların kas kondisyonunu, oksijen tüketiminin takip edilmesinde kullanılan bir yöntem." diye konuştu.

Testin fizik tedavi ünitelerinde hangi egzersiz programının yapılacağını otomatik bir biçimde hesaplayarak ortaya çıkmasını sağlayan yaygın bir yöntem olduğunu dile getiren Akgündüz, "Yine kalp damar cerrahisinde koroner By-pass öncesi ve sonrası ameliyatın planlamasında ve yapılacak olan egzersiz programının nasıl şekilleneceğiyle ilgili bilgi vermesi için günümüzde öne çıkan bir test." ifadesini kullandı.

#eskisehirsehirhastanesi

#eskisehirilsaglikmüdürlügü